Etikett vendéglátáshoz

2017.06.02.

Társas lények vagyunk, örömmel látogatjuk meg családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket. Vendéglátóként és vendégként is ajánlott néhány dologra odafigyelnünk. A vendéglátás, a vendégeskedés legfőbb célja a közösen eltöltött minőségi idő, aminek sikere nem az elfogyasztott bor és sütemény mennyiségétől függ.

A közösen eltöltött alkalom eredményességéhez az etikett szem előtt tartása is nagy részben hozzájárulhat. Gondolj csak bele, mennyire bosszantó tud lenni például, amikor valaki hatalmas késéssel érkezik a találkozóra.

A protokoll szerint a meghívás történhet személyesen, telefonon vagy akár írásban is, lehetőség szerint minimum egy héttel a kitűzött dátum előtt – így a meghívottak meg tudják tervezni az időbeosztásukat. Vendégként nem illik a meghívást néhány órával az esemény előtt lemondani, mert azzal a vendéglátót kellemetlen helyzetbe hozzuk.

Bár a vendégség nem divatbemutató, ha bizonytalanok vagyunk abban mit viseljünk, érdemes a házigazdával egyeztetni a dresszkódot illetően. Házigazdaként, elegáns öltözékhez nem illik papucsban fogadni a meghívottakat. Ugyanakkor, ha vendégként érkezel, a bejáratban illik megkérdezni, hogy viselhetsz-e cipőt a vendéglátód otthonában.

A vendégeket, mindig a házigazda – vagy egy közeli hozzátartozója – fogadja és mindig a vendéglátó az, aki utolsónak foglal helyet az asztalnál.

Ahogy azt már fentebb is említettem, vendégként illik pontosan érkezni, először a házigazdákat köszönteni. Házigazdaként igyekezzünk mindig mindenkivel néhány szót váltani, segítsünk a megakadt beszélgetéseket tovább lendíteni.

Amikor vendégeket fogadunk, a terítésre és a tálalásra is illik kiemelt figyelmet fordítani. Íme a terítés alapszabályai:

Minden eszköz arra az oldalra kerüljön, amelyik kézzel a vendégek használják. Sorrendjüket evőeszközöknél kívülről befelé, poharaknál jobbról balra állítsuk fel fogások szerint. A megfelelő elhelyezés mellett a teljes összképet is ajánlott nézni, egy rusztikus étkezőben az üveg étkészlet helyett stílusosabb, ha valami tradicionális szettet használunk.

Nézzük mire van szükség egy szépen, kényelmesen megterített asztal kialakításához:

  • kényelmes szék és asztal
  • irányított megvilágítás
  • asztalterítő, ami a berendezés stílusával harmonizál
  • szalvéta, amely szintén illik az enteriőrbe
  • tányérok
  • poharak (mindig ügyelj arra, hogy hibátlanok legyenek, mert a hibák nem csak csúnyák, de veszélyesek is)
  • evőeszközök
  • fűszertartók
  • dekoráció

Az asztalra mindig a lapostányérok (ültető tányérok) kerülnek fel, melyekre helyezzük a későbbiekben a fogásokkal töltött tányérok. Ahogy már említettem is, az evőaszközök a tányér két oldalára kerülnek kívülről befelé haladva. A villák és a szalvéta balra a kések, kanalak jobb oldalra kerülnek.

Só, bors, cukor mindig legyen az asztalon.

A fent olvasottak betartásával sikeres vendéglátóvá válhatsz.

 

Ha további inspirációt szeretnél, látogass el bemutatótermünkbe, ahol várunk nyári nyitva tartás szerint várunk sok szeretettel.

Nyitva tartás:

Hétfő: 9-19

Kedd: 9-19

Szerda: 9-19

Csütörtök: 9-19

Péntek: 9-19

Szombat: előzetes időpontegyeztetés szerint

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Anita
interior designer    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              +36-20/611-9811

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Cimkék: : etikett, vendéglátás, terítés

Nyomtatás Email

Vendégvárás felsőfokon

Vendégvárás felsőfokon

Végre Májust írunk, mindössze másfél hónap...
Bővebben

Anyák Napi ajándékötletek

Anyák Napi ajándékötletek

 2016.04.28. Az anyák megünneplésének...
Bővebben