Stíluskalauz: Mid Century

2017.08.10.

 

A Mid-Century Modern az 1933-1965-ig terjedő időszak építészetét, belsőépítészetét, design bútorait és grafikáit foglalja magában.

A II. világháború után gazdasági fellendülés következett a nyertes országokban – főképp az Egyesült Államokban. A felszabadult gyártókapacitásnak, a háború folyamán kikísérletezett új anyagoknak köszönhetően rengeteg lehetőségük adódott a tervezőknek ötleteik megvalósítására. Egyre több gyermek született, egyre több lakás épült, így nagyobb szükség volt a jó minőségű, olcsó kis méretű bútorokra.

A korszak otthonaira a lapostető, hatalmas méretű üvegfelület, egybe nyitott nappali terek, egyszerűség, átláthatóság és letisztultság, a természet felé nyitás volt jellemző. Ekkor alkotott Le Corbusier, Mies van der Rohe, Walter Gropius, Florence Knoll. Kiemelkedő példák: Philipp Johnson Glass House, Neutra VDL Studio and Residence, Farnsworth House, Stahl House.

Az újonnan kifejlesztett anyagok nagyobb szabadságot hoztak a tervezők számára, így a termékek merészebbé, vonzóbbá, jobban eladhatóvá váltak.

Az ötvenes évek formatervezésében az űrkorszak motívumai köszönnek vissza, a lámpák, az órák, a dekorációs tárgyak a bolygókat és a bolygórendszereket juttatják eszünkbe. A húszas évektől hódító Bauhaus és Nemzetközi Modernizmus letisztultságával szemben megjelentek a vidám, harsány színek, gömbölyded formák, melyek a dinamizmust és a fejlődést jelképezték. A designerek ekkortájt újra felfedezék a növényi motívumokat, melynek köszönhetően kialakult az organikus stílus.

Olaszországban a műanyagok, a játékosság a színek dominálnak, míg Skandináviában a fa, az üveg és a természetes anyagok felhasználása került előtérbe.

Ezt követően a hatvanas években ideológiai krízis következett, és a designerek egy része újra felfedezte a racionalizmust. A hatvanas évek második felében előtérbe került a társadalmi szerepvállalás. Ebben az időszakban alkotott Charles és Ray Eames, Gio Ponti Arne Jacobsen, Verner Pantos és Eero Saarinen is.

Az elmúlt évek steril minimalizmusa után a mid century életteli színei, formái, izgalmas textúrái új lendületet adtak napjaink lakberendezésének. Ismét bizonyos a mondás : „Nincs új a nap alatt „ és milyen jól is van ez így.

 

További inspirációért, ötletekért fordulj hozzánk bizalommal, nyári nyitva tartásunk szerint várunk sok szeretettel bemutatótermünkben.

Nyitva tartás:

Hétfő: 9-19

Kedd: 9-19

Szerda: 9-19

Csütörtök: 9-19

Péntek: 9-19

Szombat: előzetes időpontegyeztetés szerint

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Anita
interior designer    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              +36-20/611-9811

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Cimkék: : Gubi, Mid-Century, Essential Home, Arne Jacobsen, Eames, Verner Pantone, Eero Saarinen

Nyomtatás Email

Vendégvárás felsőfokon

Vendégvárás felsőfokon

Végre Májust írunk, mindössze másfél hónap...
Bővebben

Anyák Napi ajándékötletek

Anyák Napi ajándékötletek

 2016.04.28. Az anyák megünneplésének...
Bővebben