07
máj

6 FONTOS SZEMPONT A FÜGGÖNY VÁSÁRLÁSHOZ

2016.04.30.    

Itt a tavasz, ilyenkor nem csak a természet újul meg, de mi magunk is késztetést érezhetünk otthonunk átalakítására, felfrissítésére. Ennek egyik legegyszerűbb módja a lakástextilek cseréje. Sokat hallottuk már, hogy a jól kiválasztott függöny öltözeti lakásunkat.
De mégis mire kell odafigyelni függönyvásárlás során? Íme, hat fontos szempont, hogy függönyöd valóban megkoronázza otthonod stílusát.

Funkció

Minden helyiség más és más funkciót tölt be, ezek különböző árnyékolástechnikát igényelnek: A nappali helyiségekbe, ahol több fényt szeretnénk könnyed, finom textilt válasszunk, ami a legjobb kilátást biztosítja. A hálószobában, ahol a meghitt hangulat, a nyugodt alvás, a pihenés a legfontosabb inkább a súlyos, vastag sűrű szövésű textileket érdemes előnyben részesíteni, melyek kellő védelmet nyújtanak a napfény ellen.

Szín, minta

Az anyag struktúráján túl tanácsos a színre és a mintára is kiemelt figyelmet fordítani. Amíg a légies és könnyű fényáteresztők árnyalatát a meglévő tapétához, a falfestéshez, a lakástextilekhez és bútorokhoz igazítjuk, addig a sötétítő – blackout – mintáját, színvilágát a meglévő lakástextilek árnyalatával, a bútorok stílusával is hangoljuk össze. A legmegfelelőbb anyagválasztás a len, a selyem, vagy a műselyem lehet. Ezen felül egyes anyagok, mint a bársony, a tweed, a gobelin, a szarvasbőr nem csak a fényt zárják ki, de a télvíz idején a hőt is remekül a szobában tartják.

A kisméretű, kevésbé fényes szobákban előnyt élvezhetnek a világos, esetleg pasztellszínű kelmék, melyekkel kellemes hangulatot teremthetünk. A minta kiválasztásakor tartsuk be azt az alapszabályt, miszerint kisméretű ablakra ne tegyünk nagy mintás függönyt, illetve nagyméretű ablak elé se helyezzünk apró mintásat, mert ilyen esetben a minták nem tudnak érvényesülni.

Méret

Egy függöny akkor igazán mutatós, ha megfelelő méretben kerül az ablakra – behúzott állapotban is – és szépen redőzött. A legdrámaibb hatás akkor érhető el, ha az ablak szélességénél 2 – 2,5-szer szélesebb anyagmennyiséget használunk fel. A magasság meghatározásakor számoljunk azzal, hogy a karnis, esetleg az ablak felső síkján túl helyezkedik el.

Stílus

Klasszikus enteriőrökben a földre rogyó textilrengeteg illeszkedik, míg egy modern lakásba a letisztult, néhány centivel a padló síkja felett végződő modell.

[foogallery id=”4239″]

Karnis

Azt, hogy mennyezetre vagy falra függesztett karnist választunk az ablak felső síkja és a mennyezet közötti távolság határozza meg. A karnist csak akkor válaszd ki, amikor már a függöny paramétereit ismered, ugyanis az anyagvastagság meghatározhatja a sínek távolságát is.

Tisztítás

Függönyöd szépségét, élethosszát helyes tisztítással érheted el: mosás előtt érdemes kirázni, így elkerülheted, hogy a függönyöd a redők között megbújt por hatására csúnya színűvé váljon. A fehérítőt tartalmazó mosószerekkel is érdemes csínján bánni, mert ezektől könnyen besárgulhat az anyag. Ha a függönyt még vizes állapotában visszahelyezed az ablaknyílásra, csodásan, kisimultan szárad majd meg.