07
máj

A MÁRVÁNY RENESZÁNSZA

2017.02.23.    

A márvány olyan, kalcitból és/vagy dolomitból álló metamorf kőzet, amelynek karbonátásvány-tartalma az 50%-ot meghaladja. Szerkezete tömör, szemcsés, színe a különböző szennyeződések szerint a fehértől, a feketéig változik.

A marmor (márvány) név a görög marmarein, marmaros, fényleni, fénylő szavakból ered, a friss törési lapokon erősen fénylő szemcsék után.

Időtállóságának köszönhetően márvány évezredek óta kedvelt díszítő- és építőanyag. Már a korai egyiptomi és mezopotámiai kultúrákban is előszeretettel használták, akárcsak az athéni, római Panthenon, a Taj Mahal és a londoni Marble Arch építményein is:

Ez az eleganciát sugárzó, természetes kő sokoldalúan felhasználható, lakossági és közületi épületekben egyaránt. A márvány használata reneszánszát éli a vizes helyiségekben és a konyhában is. Remek választás lehet padló vagy falburkolatnak, ugyanakkor csodálatos konyhapult is készíthető belőle. A márványból készült munkapultok gyönyörűek, könnyen felújíthatók, viszont gondos ápolást igényelnek, mert természetes mivoltukból kifolyólag könnyen foltossá válnak és mattulnak.

Néhány évvel ezelőtt a formatervezők újra felkapták a márványt, számos design tárgyat terveztek és terveznek a mai napig ebből a nemes anyagból, melyek a klasszikus enteriőrök mellett ma már a letisztult, modern skandináv vonalhoz is kiválóan illenek.

Ha további inspirációra van szükséged, várunk szeretettel bemutatótermünkben, ahol a Domitalia Tuile márvány toppos asztalát élőben is megcsodálhatod.

 

 

Nyitva tartás:

Hétfő: 9-19

Kedd: 9-19

Szerda: 9-19

Csütörtök: 9-19

Péntek: 9-19

Szombat: 10 – 15