07
máj

HATÉKONY ÁRNYÉKOLÁS KINT ÉS BENT

2016.06.27.

Jóleső érzés lehet a nyári, madárcsicsergős reggeleken a felkelő nap első sugaraira ébredni… Mégis, ilyen idő tájt megnövekedik az igény a hálószoba sötéten és hűvösen tartására, melynek megoldásárára számos módszer létezik úgy, mint a redőny, a reluxa, a sötétítő függöny vagy a sötétítőként (is) funkcionáló (római) roló.

Ezek a textilek amellett, hogy a lakásba beáramló fényt szabályozzák, a szoba stílusát, és karakterét is formálják. Ezért, amikor az árnyékolás drapéria* segítségével megoldott, fontos hogy anyaga, stílusa összhangban legyen a többi textíliával és kiegészítővel.

A blackout – sötétítő – függönyök textil szerkezetében a vastag, fekete fonalak teszik lehetővé a fény szinte teljes kizárását. Ezek a súlyos, szép esésű textilek remekül kombinálhatók egy hozzájuk illő, mintás fényáteresztővel vagy egy könnyed voile*-lal is. Tudni kell azonban, hogy a blackout nem alkalmas arra, hogy a nyári forróságot elnyelje magában, adottságait tekintve inkább csak csökkenti az ablakon beáradó meleget.

Azért, hogy a sötétítő mutatós legyen, fontos pontos, precíz méréseket végezni. Sokszor felmerül a kérdés, mi az a függönyhossz, ami ideális lehet? Ez függ az enteriőr stílusától is… Például egy klasszikus, antik bútorokkal berendezett szobában elegáns lehet egy a földre omló, súlyos, lágy esésű függöny, amíg egy modern környezethez a letisztultabb vonalak illenek. A függöny hosszúságát mindig a csipesz vagy a karnison lévő karika alsó pontjától számoljuk. A lágyan hullámzó hatást a szélesség helyes megválasztásával érheted el. Ügyelj arra, hogy a függönykarnis teljes hosszát mérd le, a nyílászáró helyett, majd ezt szorozd meg legalább kettővel.

*Voile: fátyolszövet. Szövött fényáteresztő függöny, áttetsző, finom kelme, mely a napfényt átengedi, ugyanakkor megvéd a kíváncsi tekintetek elől.

*Drapéria: ízlésesen elrendezett, redőkbe szedett vastag szövet, melyet nagy felületek díszítésére használnak.

A sötétítő függönyök mellett nagyon népszerű a római roló, ami szintén kiválóan alkalmas a bejövő fény szabályozására. A római roló anyagát a többi lakástextil stílusával, mintáival összehangolva érdemes kiválasztani, így egységes megjelenést biztosíthatunk a szobában. Ha például a díszpárnákon, szőnyegeken megjelennek már minták, akkor jó ötlet lehet egy, a többi lakástextil színével harmonizáló, egyszínű sötétítő. A választást megkönnyítheti, ha a szóba jöhető textilek fogásmintáit az otthonodban is szemügyre veszed – így láthatod melyik él leginkább a környezetedben.

Amikor a textil kiválasztásra kerül, már csak az marad hátra, hogy a mozgatási rendszer is meghatározásra kerüljön – ez az egyszerű zsinóros mozgatástól kezdve egészen a távirányítóval mozgatható motoros verzióig terjed.

A beltéri fényszabályozás mellett ebben az időszakban a kültéri terek árnyékolása is kardinális kérdés lehet. Ám, mielőtt az első mutatós napernyőt megvásárolnád, nem árt, ha tudod, a design mellett a szélállóság is fontos, különösen szeles, vízparti nyaralók esetében. A szélállóság mellett a helyes rögzítés is hozzájárulhat a napernyő biztonságos használatához, a nagy súlyú mobil talapzatok mellett nagyon népszerűek a betonba építhető fix tartószerkezetek is. A napernyő élettartamát növelheted a megfelelő, téli tárolással: melyhez ma már a legtöbb gyár védőzsákot is biztosít.

Ha további inspirációra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Segítőkész, hozzáértő kollégáink várnak szeretettel bemutatótermünkben.

 

Nyári nyitva tartás:

Hétfő: 10-19

Kedd: 10-19

Szerda: 10-19

Csütörtök: 10-19

Péntek: 10-19

Szombat: időpont egyeztetés alapján