07
máj

ÍGY (IS) VÁLASZTHATSZ KÁDAT

2016.07.18.    

A fürdőszoba tervezés egyik kardinális kérdése – a burkolatok meghatározása mellett – a szaniterek kiválasztása. A tér adottságainak, a család igényeinek és szokásainak megfelelően dönthettek a kád vagy a zuhany, szerencsés helyzetben mindkettő beépítése mellett.

A kád – méretéből adódóan is – a fürdőszoba talán legmeghatározóbb eleme, ezért kiválasztása némi figyelmet érdemel. Íme, néhány szempont, amit nem jó szem előtt tartani:

Anyagválasztás

Bár a piacon fellelhetők már a műmárványból, üvegből, kőből vagy éppen fából készült termékek is, mégis az akril, valamint a zománcozott acéllemez modellek a legnépszerűbbek mind közül. A tervezés folyamán gyakran vetődik fel a kérdés, az akril valamint a zománcozott kádak közötti különbségről, előnyeikről, esetleges hátrányaikról.

A népszerű akril kádak megjelenése előtt a zománcozott lemezkádak voltak széles körben elterjedtek. Az acél merevsége, tartóssága kéz a kézben jár a hátrányaival: a zománcozott acél törékeny anyag, a zománc könnyen leválik, ezenkívül hőt von el. Az acéllemezből készült kádak formaválasztéka nem mozog túl széles skálán.

Ezzel ellentétben az akril sokáig tartja a hőt, formavilága változatos,  felülete megbízható, fényes, puha tapintású és könnyen tisztítható. Gyártástechnológiai szempontból öntött és extrudált akrilról beszélhetünk, melyek közül az előbbi mechanikailag, kémiailag nagyon ellenálló. Az anyag „puhaságából” adódóan azonban az akril kádak könnyebben karcolódnak.

Forma és méret

A formailag sokoldalú akril kádak aszimmetrikus, szögletes, sarok és szabadon álló változatban érhetők el – ugyanakkor egyéb anyagokból készült kádak esetében kisebb formaválaszték áll a közönség rendelkezésére.

Az aszimmetrikus kád azok számára ajánlott, akik az átlagos, szögletes kádaknál valami kényelmesebbre vágynak, vagy éppen a kisméretű fürdővel rendelkeznek, mégsem szeretnének lemondani sem a zuhanyzás, sem pedig a relaxáló fürdés élményéről. Ezen kádak belső átlója nagyjából 20 centiméterrel nagyobb, mint az átlagos modelleké, így egy kiadós zuhany alkalmával sem lesz árvíz a fürdőszobában.

Az aszimmetrikus kádak nagytestvérei a sarokkádak, melyek lehetővé teszik, hogy akár két személy fürödjön egyszerre kényelmesen. Tudni kell azonban, hogy a sarokkádak rengeteg hasznos helyet foglalnak, így csak nagyméretű fürdőbe ajánlott őket helyezni.(egy átlagos sarokkád mérete: 150 x 150 cm)

A hagyományos szögletes kádak kis fürdőszobában is elférnek, ezek egy kádparaván beépítésével zuhanyzásra is alkalmasak lehetnek.

Szerencsés helyzetben a nagyméretű fürdőszoba meghatározó eleme lehet egy szoborszerű szabadon álló kád.

A design ez esetben is fontos… azonban nem minden. Az anyaghasználat, a forma és a méretek mellett nem utolsó sorban a kényelem is fontos. Éppen ezért, bármilyen mókásan hangzik is, érdemes vásárlás előtt a szóba jöhető kádakban elfeküdni, így könnyen kiderülhet, hogy valóban minden szempontból ideális-e a kiszemelt modell.

 

Ha további inspirációra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Segítőkész, hozzáértő kollégáink várnak szeretettel bemutatótermünkben.

 

Nyári nyitva tartás:

Hétfő: 10-19

Kedd: 10-19

Szerda: 10-19

Csütörtök: 10-19

Péntek: 10-19

Szombat: időpont egyeztetés alapján