07
máj

KARÁCSONYI VENDÉGVÁRÁS A STÍLUSOS DESSZERT TÁLALÁS JEGYÉBEN

2016.11.28.    

Az Ünnepek előtti hetekben, mindig izgalom lesz úrrá rajtam… Megtervezem, megvásárolom a személyre szabott ajándékokat, beszerzem a saját készítésű meglepetések elkészítéséhez szükséges alapanyagokat. Hetekig vadászom a Pinteresten a legnépszerűbb, az ajándékozott személyiségéhez leginkább illő csomagolási ötleteket. De mindenek felett a legjobban a saját készítésű sütemények hoznak lázba.

A család felüdülésként éli meg, hogy a kezeim közül a habos-babos süteménycsodák helyett a foguk alá való „csak még egyet” típusú könnyed kekszek kerülnek ki, amit előszeretettel ropogtatnak el a 3-4 fogásos főétkezések között.

A legtöbb családban hagyomány a karácsonyi mézeskalács, így most megosztok veletek egy egyszerűen elkészíthető, puha mézeskalács receptet, ami természetesen akkor a legfinomabb, ha közösen készíti el a család.

Puha mézeskalács

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg világos barnacukor
  • 1 kg liszt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk szefgűszeg
  • 1 tk szegfűbors
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 3 +1 tojás

Az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg  porcukor
  • 2 tk citromlé

Elkészítés:

A szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk a többi fűszert és összekeverjük. Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz felforr. Összekeverjük és hozzáadjuk a vajat, amit hagyjunk teljesen elolvadni.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.

A cukrot és három tojást robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk.

Nem tudom Ti, hogy vagytok ezzel kedves olvasók, de nálam fontos szerepet tölt be az ételek stílusos tálalása is. Az egyik első számú kedvencem az Alessi Fatman fantázianévre hallgató kínálója, ami csukott állapotában egy igazi objektum a lakásban, használat közben pedig a rajta tálalt süteményeknek köszönhetően kerülhet a középpontba. Hát nem gyönyörű?

 

Ebben az évben az Alessi karácsonyi ünneplőbe öltöztette Marcel Wanders Dressed kollekcióját, melyben az ízlésesen díszített sütő és levesestálakon túl az esztétikus tálaláshoz elengedhetetlen tálcák, sütemény és tortatartók, szalvétagyűrűk és csengettyűk egyaránt fellelhetők.

A gyönyörűen megmunkált üvegtermékeiről híres IVV nem csak a tálalásra, de a stílusos tárolásra is gondolt. Piros alapon fehér mintás dobozaiban a karácsonyi aprósütemények hosszú ideig frissek és ropogósak maradnak.

Az Ahbika a tortatároló fogalmát értelmezte újra és teasütemények kínálásra is szívből ajánlja ezeket a modelleket.

Mindenkinek kellemes készülődést kívánok. Ha további inspirációra, ötletekre van szükséged vagy valami különleges ajándékot szeretnél szeretteidnek érdemes ellátogatnod bemutatótermünkbe, ahol igazi karácsonyi hangulatban várunk szeretettel.

Nyitva tartás:

Hétfő: 10-19

Kedd: 10-19

Szerda: 10-19

Csütörtök: 10-19

Péntek: 10-19

Szombat: 10-15