07
máj

MADAME RECAMIER

2017.01.12.    

Sokunk – talán mindannyiunk – számára a január egy kicsit a lelassulásról, pihenésről az év eleji ritmusfelvételről szól a hosszúra nyúlt ünnepi időszak után. A farkasordító hidegben az ember szívesen húzódik vissza otthonába egy puha takaró és egy izgalmas olvasmány társaságában. Ennek kapcsán ma egy művészetkedvelő hölgyről, Madame Recamier-ről írok nektek, aki a nevéből adódóan is közel áll a bútorok világához.

  1. december 4-én Lyonban született Jeanne Franciose Julie Adélaide Bernard a híres párizsi szalondáma, a rekamié névadója. A család a király jegyzőjeként dolgozó apa döntésére 1786-ban költözött Lyonból Párizsba, ahol pillanatok alatt híre ment a leány szépségének aki, a számos daliás lovag rajongása ellenére – legfőképp anyagi megfontolásból egy nála 25 évvel idősebb bankárhoz ment feleségül 17 éves korában.

A társaságkedvelő, elbűvölően szép, ifjú asszony szalont nyitott Párizsban, ami a politikusok, művészek népszerű törzshelye lett, még XIV Károly a svéd király is szívesen töltötte itt a szabadidejét. Férje később, 1805-ben Napóleon politikája miatt hatalmas veszteségeket szenvedett, Mme Recamier férje vidékre űzése után kénytelen volt bezárni a szalont és vidékre menekülni, majd Napóleon bukása után 1815-ben visszatért Párizsba, ahol az anyagi nehézségek ellenére is fenntartotta szalonját. Ebben az időben is számos hódolója, csodálója akadt, ő mégsem viszonozta érzelmeiket. Négy évvel később férje újabb veszteségei után Abbaye-aux-Boisba vonult vissza, ahol egészen haláláig élt és fogadta látogatóit.

A világ egyik legszebb nőjének kikiáltott Julie a művészeket is megihlette:

Jacques-Louis David híres, a párizsi Louvre-ban látható festményén a gyönyörű Mme Récamier egy két végén kifelé hajló háttámlákkal lezárt, kecses lábakon álló bútordarabon hever. A díványt róla nevezték el rekamiénak, s azóta is nappali pihenő- és fekhelyül használják.

Széles termékpalettánkon a modern, skandináv modelleken kívül számos klasszikus darab is szerepel, melyek nem csak a tradicionálisan elegáns, de egy-egy letisztult enteriőr fókuszpontjaként is megállják a helyüket. Íme, egy kis ízelítő kedvenceinkből:

Az olasz Mobil Sedia klasszikus, tömörfa és nemes kelmék párosításából készült modelljei:

Az egyszerű vonalvezetésű bútorok kedvelőinek nagy kedvence lehet például az 1982-ben Gubi Olsen tervei nyomán készített Piano szófa, mely lágy, íves vonalvezetésével emlékeztet minket a klasszikus bútordarab eleganciájára, finomságára:

Az Alberta Salotti finoman ívelt, vörös bársonnyal húzott eleganciát sugárzó klasszikus, kényelmes modelljei szintén a párizsi szalonok hangulatát idézik meg:

Ha további inspirációra vágysz, várunk szeretettel bemutatótermünkben, ahol izgalmas bútoraink mellett, számos friss, színes kiegészítő között válogathatsz kedvedre.

Nyitva tartás:

Hétfő: 10-19

Kedd: 10-19

Szerda: 10-19

Csütörtök: 10-19

Péntek: 10-19

Szombat: 10 – 15