07
máj

SZÁMODRA MILYEN A TÖKÉLETES MUNKAPULT?

2016.10.17.    

A konyha az otthonok szíve-lelke ezért természetes, hogy mindenki szeretné azt tökéletesnek látni. Ebben a helyiségben a bútor színe/stílusa/elrendezése mellett, a konyhapult is nagyban hozzájárul az összhatáshoz és a kényelmes használathoz.Az ideális pult kiválasztása nem feltétlen kell, hogy nehéz döntés legyen. Mai írásommal én is a választást szeretném megkönnyíteni számotokra.Első lépésként ajánlott átgondolni a család életvitelét, főzési (nem főzési) szokásait, mert előfordulhat, hogy egyes munkapultok nem kompatibilisek életstílusunkkal.

Nézzük, miből válogathatunk:

Gránit: Gyönyörű, gazdag színvilágú anyag, ami rendkívüli fizikai tulajdonságainak köszönhetően igen populáris. Karc- és hőálló, jól viselkedi a savakkal, lúgokkal szemben. Tartósságát tekintve „örök élet meg egy nap”, ugyanakkor árfekvése az alkalmazott vastagságtól függően igen magas, ezért viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak.

Kvarc alapú kompozit kövek: kompakt, porózus mentes, kemény, kvarcit alapú anyag, ami széles szín és textúra választékkal rendelkezik. Előnyös fizikai tulajdonságainak köszönhetően hő és kvarcálló, akár a gránit. Savakkal, lúgokkal szemben jól viselkedik.

Laminált munkapult: kedvező árfekvése miatt nagyon népszerű ez a faforgács hordozóra ragasztott dekorlemez, ami fizikai tulajdonságait tekintve nem túl praktikus: ugyanis nem áll ellen az erős hőnek és húst szeletelni, klopfolni rajta szintén nem a legjobb választás, mert felülete viszonylag lágy, így könnyen karcolódik, sérül. Az anyag illesztési lehetőségei szintén nem túl esztétikusak.

Tömörfa munkapult: napjainkban egyre népszerűbb, egyre többen választják megoldásként konyhai munkapult készítésére. Jó viszont tudni, hogy a fa munkapult kezelése külön figyelmet érdemel – hétféle felületkezelés közül is választhatsz. A fát ajánlott bio olajjal kezelni, hogy szépségét és ellenálló képességét hosszú időn keresztül megőrizze. Jó tudni, hogy minden egyes kenyérvágás, kiömlött borfolt nyomot hagy rajta. Keménységén lakkozással lehet javítani, így a pult kevésbé lesz sérülékeny. A lakkok ezen felül segítenek konyhád sítlusához illően hangolni a fát, attól függően, hogy fényes vagy matt anyaggal kezeled azt.

Akril: 1/3 rész akrilgyantából, 2/3 rész természetes ásványi anyagokból áll. Hőre lágyul, majd a hőmérséklet csökkenésével nyeri el végleges formáját, így nincsenek illesztések a termékben. Hátránya, hogy karcosodik, a hővel szemben nem ellenálló, viszont jól bírja a savakat és a lúgokat, könnyedén felújítható.

Beton pult: azok számára, akik a trendeket követik remek választás lehet. Jó tudni viszont, hogy szerkezete porózus, így ha nincs megfelelően felületkezelve foltok maradhatnak rajta. Hőálló, így bátran ráteheted a forró tepsit is. Mivel ezt a fajta pultot egyedileg méretre gyártják, szép hézagmentes felület képezhető használatával.

Természetes kő pultok (márvány, mészkő): szépek és egyszerűen felújíthatóak, amire időnként szükség is lehet, hiszen ezek az anyagok porózusak, könnyen foltossá válnak és mattulnak. Ezt a fajta pultot csak azoknak ajánlom, akik ügyelni tudnak a folyamatos felületkezelésre és ápolásra.

Rozsdamentes acél: gyönyörű egészen addig, amíg el nem kezded használni. Rendkívül higiénikus felület, viszont nehéz foltmentesen tartani, hamar karcolódik, és minden ujjlenyomat meglátszik rajta. Csillogását inox ápolóval tudod megőrizni.

(Fotók: Pinterest)

Üveg: szép, vékony pult készíthető belőle, de akárcsak a rozsdamentes acél hamar foltossá válik és karcolódik, ennek tetejében még drága is.

Mindent összevetve konyhai munkapultot ajánlott a jobb minőségű, magasabb árfekvésű megoldások közül választani.

 

Ha további információra van szükséged, látogass el bemutatótermünkbe, ahol várunk szeretettel.

Nyitva tartás:

 

Hétfő: 10-19

Kedd: 10-19

Szerda: 10-19

Csütörtök: 10-19

Péntek: 10-19

Szombat: 10-15