07
máj

TIPPEK A BABASZOBA BERENDEZÉSÉHEZ

2016.05.24.    

A gyermekek birodalmának alakítása a csecsemőkortól a felnőtté válásig folyamatos feladat. Fejlődésüket nem csak a szülőkkel való kapcsolat, de környezetük is nagyban meghatározza. A szobájukban megteremtett harmónia, rend, tisztaság, fények, színek mind-mind elkísérik őket felnőttként is.

A gyermekszobának az alvás mellett helyt kell adnia a játéknak, tanulásnak és a pihenésnek is – vagyis egyszerre kell kényelmesnek, praktikusnak és hívogatónak lennie.

A csecsemőszoba tervezésekor érdemes figyelni arra, hogy a színek, díszítések, motívumok ne legyenek túl „babásak” és 3-4 évesen is érezze jól magát a számára kialakított környezetben.

A szoba kialakítására a dél-nyugati és a dél-keleti tájolás a legideálisabb, ekkor derűs, napfényes lesz a helyiség, viszont elkerülhetjük a túlmelegedést. Jó, ha szem előtt tartjuk, hogy ők a méretükből kifolyólag a padlószint közelében élnek, a túl magas, nagyméretű bútorok nem csak félelmetesek, de veszélyesek is lehetnek számukra.

A csecsemőkorban alapbútorokként jó ötlet az olyan modelleket előnyben részesíteni, melyek a gyermekkel együtt nőnek – bővíthetőek. A babaágy vásárlásakor a szín és stílus mellett a matrac kiválasztása is fontos. Mind a légáteresztő, a babának megfelelő tartást biztosító kókusz matrac, mind az antibakteriális technológiával készülő habszivacs matrac jó választás lehet. Praktikus, ha a szobában van pelenkázó is, így a mamának nem kell lehajolnia babaápolás közben. Egy kényelmes fotel vagy hintaszék jó szolgálatot tehet szoptatás közben. Ha az általános világításon túl egyéb lámpahelyekről – mint állólámpa, éjszakai jelzőfény – is gondoskodsz, elkerülheted a baleseteket, valamint meghitt hangulatot teremthetsz az éjszakai anyaműszakhoz.

Attól kezdve, hogy a gyermek önállóan tud ülni, közlekedni ideje nagy részét a földön kúszva, ülve tölti ezért a padlóburkolatnak hidegburkolat helyett parafát, faburkolatot illetve csúszásgátlóval ellátott szőnyeget alkalmazzunk. A bútorokat a fal mellé szervezzük, így nagyobb egybefüggő teret tudunk hagyni a felhőtlen játéknak.

Az időszakos átalakítások, felújítások során sose feledkezzünk meg arról, hogy a szobában nem nekünk, hanem a csemetéknek kell jól érezni magukat – ha már elég idős ahhoz, hogy véleménye legyen, kérdezzük meg tőle, ő mit szeretne.

Kikérhetjük a véleményét a falburkolatok, lakástextilek kiválasztása előtt is, melyek így nem csak a szoba karakterét határozzák meg, de az ő személyiségét is híven tükrözik. Az alapbútorok mellett jó, ha rendelkezésünkre állnak még, kisebb-nagyobb játékok elnyelésére alkalmas tárolók is.

Ha további tanácsadásra, ötletekre van szükséged, várunk szeretettel bemutatótermünkben, ahol további számos izgalmas modell között válogathatsz.