07
máj

TIPPEK ÉS TANÁCSOK AZ ÉTKEZŐASZTAL VÁLASZTÁSHOZ

2016.11.07.    

Optimális térszervezés esetén a konyha és az étkező közvetlen kapcsolatban állnak egymással, mégis külön helyiség jut az étkező számára. Abban az esetben, ha ez hely hiányában nem megvalósítható, ajánlott legalább optikailag elválasztani a két funkciót, megadva ezzel a tiszteletet a családdal, barátokkal való közös étkezések számára.

Mindkét esetben tanácsos néhány kérdést átgondolni az asztal kiválasztásakor, mert ez adja meg a helyiség fókuszát.

Hogy mik azok a kérdések, amiket jó, ha megválaszolsz magadnak? Íme:

Milyen méretű legyen az asztal?

Az ideális étkezőasztal méretét sok minden befolyásolja. Mindenek előtt az, hogy mekkora helyen kell elférnie. Ha a helyiség mérete nem befolyásoló tényező, akkor a személyes preferenciák döntik el milyen méretű asztal megfelelő számodra. Meghatározásához elég, ha számba veszed hányan éltek a családban, mennyire sűrűn fogadtok vacsora vendégeket és szeretnétek-e egyéb tevékenységeket folyatni az étkezőasztal mellett.

A kényelmes használat érdekében célszerű bizonyos ergonómiai aranyszabályokat figyelembe venni:

  • A székek kényelmes kihúzásához a faltól minimum 90 cm-t érdemes elhagyni minden irányban.
  • Az étkezéshez pedig egy-egy embernek 60 cm széles hely szükséges.

Ilyenformán az ideális asztal méretek a következőképp alakulnak:

160 x 80-100 cm, 4 + 2 (asztalfő) személy

180 x 80-100 cm, 6 + 2 (asztalfő) személy

240 x 80-100 cm, 8 + 2 (asztalfő) személy

300 x 80-100 cm, 10 + 2 (asztalfő) személy

Milyen formájú legyen az asztal?

A szögletes asztalok kevesebb helyet foglalnak, mint a kör vagy az ovális alakú társaik, ugyanakkor az utóbbiak kényelmesebbek, és a megfigyelések szerint nagyobb asztaltársaság esetén a hangulatnak is jót tesz, ha a beszélgető partnerek láthatják egymást.

Stílusát tekintve az otthonodhoz illő darab kiválasztására érdemes törekedni. Ebben az esetben is igaz a mondás, mi szerint a kevesebb, néha több. Egy domináns asztalt letisztult formavilágú székekkel ajánlott párosítani, míg egy visszafogott asztal mellett remekül mutatnak egy-egy ikonikus vagy éppen színes szék. Ha igazán bátor vagy az utóbbi esetben több különböző színű (de háromnál sosem több), formájú székkel is megbolondíthatod az enteriőrt.

Miután letisztázódott a méret, a forma, és a stílus kérdése, már csak az anyag meghatározása marad hátra. A felhasználható anyagok lehetősége és azok kombinációja szinte határtalan.

Milyen anyagból készüljön az asztal?

Itt vannak mindjárt a laminált anyagokból készült asztalok, amik viszonylag strapabíróak, ár érték arányban nagyon népszerűek.

A tömörfából készült darabok szépek és időtállóak, viszont aki ilyen asztalt választ jó tudnia, hogy a fa felülete, színe folyamatosan változik, szerkezetéből adódóan felületkezelés nélkül a nedvességet magába szívja így foltossá válhat.

Az üveg asztal remekül mutat a modern enteriőrben. Ellenállóságát tekintve bármikor jó szívvel ráteheted a forró edényeket, viszont az üvegfelület könnyen karcolódik, és minden ujjlenyomat nyomot hagy rajta.

Napjainkban nagyon népszerűek a kristály-kerámia asztallapok, melyek egyre több gyártó kínálatában jelennek meg. Ez a lenyűgöző szerkezet az üveg és a laminált lapok előnyös tulajdonságait foglalja magában: hőálló, higiénikus, vízlepergető, ellenálló az olajokkal, savakkal, lúgokkal szemben, nem tartalmaz mérgező anyagokat, UV védelemmel ellátott. Időtálló, mint a kerámia, elegáns, mint az üveg.

Kell ennél több?

Úgy érzed, feltétlenül szükséged van egy ujjlenyomatálló, kristálykerámia lapos asztalra, kíváncsi vagy milyen formák és színek között válogathatsz? Akkor látogass el bemutatótermünkbe, ahol szeretettel várunk a megszokott nyitvatartási időben.

 

Nyitva tartás:

 

Hétfő: 10-19

Kedd: 10-19

Szerda: 10-19

Csütörtök: 10-19

Péntek: 10-19

Szombat: 10-15