07
máj

TIPPEK A TÖKÉLETES TAPÉTA KIVÁLASZTÁSÁHOZ

2016.05.20.    

A tapéták újra reneszánszukat élik, legyenek ezek egyszínű, anyagukban strukturált, hatalmas virágokkal díszítettek vagy éppen trendi chevron mintásak. Tapétával dekorálni azért is jó ötlet, mert meghatározhatja az egész enteriőr alap hangulatát, ráadásul könnyű tisztántarthatóságának köszönhetően időtálló befektetés is. Használatukkal könnyen teremthetsz romantikus, bohém vagy akár letisztult modern atmoszférát.

A választás nem mindig egyszerű, éppen ezért pontokba szedtük hogyan vásárolhatsz olyan tapétát, amit évek múltán is szívesen látsz otthonodban:

Találd meg a stílusod. Lapozz magazinokat, keresgélj az interneten, figyeld milyen minták és fotók ragadják meg a tekinteted – talán a hatalmas, színes virágok, a modern geometrikus minták esetleg a toile motívumok? Tapétát nem egy-két évre vásárolsz, ezért nagyon fontos, hogy olyan mellett tedd le a voksod, ami igazán a személyiséged tükrözi.

Akárcsak a festett falak esetében a tapétákra is igaz, hogy a nagy felületen való alkalmazás előtt érdemes kis felületen próbát tenni. Ha egy mód van rá, kérj mintát a kiválasztott tapétából, vidd haza, barátkozz vele, nézd meg mennyire van összhangban a bútorokkal, a lakástextilekkel. A legjobb, ha több napszakban is ránézel, mert a változó fényviszonyok mellett más-más arcát ismerheted meg.

Légy tisztában azzal, milyen hatást szeretnél kihangsúlyozni a falburkolattal. Amíg egy visszafogott, anyagában mintás tapétával meghitt, barátságos hangulatot teremthetsz, addig a nagy minták, élénk színek drámai hatást eredményezhetnek.

A színek és minták mellett fontos, hogy a helyiség rendeltetésének megfelelő anyagot válassz. Ma már széles palettán mozog a különböző helyiségben felhasználható falburkolatok választéka. Amíg a hálószobában, és a nappaliban bátran használhatsz selyem, természetes növényi rostokból – vagy akár banánlevélből készült falburkolatot, addig a konyhában érdemes könnyen tisztán tartható, a fürdőszobában és kültéren a pára és a vízálló változatokat előnyben részesíteni.

Lépj hátra kettőt. Amikor mintás tapétát választasz, ismerd meg az egyik helyiségből a másikba való átlátásokat is, így elkerülheted a minták kellemetlen tobzódását.

Kérd a szakértők véleményét. Mint minden burkolásnál, a tapétázásnál is elengedhetetlen a szabási veszteség miatt többet vásárolni. A szobák egyedisége, a falak asszimetriája, a sarkok, kiszögelések, ablak- és falnyílások veszteséggel járnak. Mindemellett a minta illesztését figyelembe véve kell többlet mennyiséggel kalkulálni.

Amikor a tapéta illesztés mentes akkor körülbelül 10 %

Ha az illesztés maximum 30 cm 20 %

Ha pedig az illesztés több, mint 30 cm akkor 30 % többlet lehet szükséges.

A pontos mennyiség kiszámításához – főleg mintás tapéták esetében, kérd a hozzáértők segítségét. Bizonyos típusú tapéták speciális ragasztóanyagot igényelnek, ennek szükségességére már a megrendelés során jó, ha utána kérdezel.

Ha az olvasottak után is úgy érzed, segítségre, tanácsokra, ötletekre van szükséged, fordulj bizalommal lelkes, szakértő csapatunkhoz, akik szívesen állnak rendelkezésedre bemutatótermünkben, ahol széles tapétaválasztékkal várunk Téged.