ETIKETT A VENDÉGLÁTÁSHOZ

  • 18
    okt

    ETIKETT A VENDÉGLÁTÁSHOZ

    2017.06.02.

    Társas lények vagyunk, örömmel látogatjuk meg családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket. Vendéglátóként és vendégként is ajánlott néhány dologra odafigyelnünk. A vendéglátás, a vendégeskedés legfőbb célja a közösen eltöltött minőségi idő, aminek sikere nem az elfogyasztott bor és sütemény mennyiségétől függ.

    2017.06.02.

    Társas lények vagyunk, örömmel látogatjuk meg családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket. Vendéglátóként és vendégként is ajánlott néhány dologra odafigyelnünk. A vendéglátás, a vendégeskedés legfőbb célja a közösen eltöltött minőségi idő, aminek sikere nem az elfogyasztott bor és sütemény mennyiségétől függ.

    A közösen eltöltött alkalom eredményességéhez az etikett szem előtt tartása is nagy részben hozzájárulhat. Gondolj csak bele, mennyire bosszantó tud lenni például, amikor valaki hatalmas késéssel érkezik a találkozóra.

    A protokoll szerint a meghívás történhet személyesen, telefonon vagy akár írásban is, lehetőség szerint minimum egy héttel a kitűzött dátum előtt – így a meghívottak meg tudják tervezni az időbeosztásukat. Vendégként nem illik a meghívást néhány órával az esemény előtt lemondani, mert azzal a vendéglátót kellemetlen helyzetbe hozzuk.

    Bár a vendégség nem divatbemutató, ha bizonytalanok vagyunk abban mit viseljünk, érdemes a házigazdával egyeztetni a dresszkódot illetően. Házigazdaként, elegáns öltözékhez nem illik papucsban fogadni a meghívottakat. Ugyanakkor, ha vendégként érkezel, a bejáratban illik megkérdezni, hogy viselhetsz-e cipőt a vendéglátód otthonában.

    A vendégeket, mindig a házigazda – vagy egy közeli hozzátartozója – fogadja és mindig a vendéglátó az, aki utolsónak foglal helyet az asztalnál.

    Ahogy azt már fentebb is említettem, vendégként illik pontosan érkezni, először a házigazdákat köszönteni. Házigazdaként igyekezzünk mindig mindenkivel néhány szót váltani, segítsünk a megakadt beszélgetéseket tovább lendíteni.

    Amikor vendégeket fogadunk, a terítésre és a tálalásra is illik kiemelt figyelmet fordítani. Íme a terítés alapszabályai:

    Minden eszköz arra az oldalra kerüljön, amelyik kézzel a vendégek használják. Sorrendjüket evőeszközöknél kívülről befelé, poharaknál jobbról balra állítsuk fel fogások szerint. A megfelelő elhelyezés mellett a teljes összképet is ajánlott nézni, egy rusztikus étkezőben az üveg étkészlet helyett stílusosabb, ha valami tradicionális szettet használunk.

    Nézzük mire van szükség egy szépen, kényelmesen megterített asztal kialakításához:

    • kényelmes szék és asztal
    • irányított megvilágítás
    • asztalterítő, ami a berendezés stílusával harmonizál
    • szalvéta, amely szintén illik az enteriőrbe
    • tányérok
    • poharak (mindig ügyelj arra, hogy hibátlanok legyenek, mert a hibák nem csak csúnyák, de veszélyesek is)
    • evőeszközök
    • fűszertartók
    • dekoráció

    Az asztalra mindig a lapostányérok (ültető tányérok) kerülnek fel, melyekre helyezzük a későbbiekben a fogásokkal töltött tányérok. Ahogy már említettem is, az evőaszközök a tányér két oldalára kerülnek kívülről befelé haladva. A villák és a szalvéta balra a kések, kanalak jobb oldalra kerülnek.

    Só, bors, cukor mindig legyen az asztalon.

    A fent olvasottak betartásával sikeres vendéglátóvá válhatsz.

    Ha további inspirációt szeretnél, látogass el bemutatótermünkbe, ahol várunk nyári nyitva tartás szerint várunk sok szeretettel.