18
okt

IGÉNYEKRE SZABOTT PÁRAELSZÍVÁS

2017.07.27.

Talán nem a konyhatervezés legizgalmasabb pontja a páraelszívó kiválasztása, mégis foglalkozni kell vele. A megjelenés mellett, legalább annyira fontosak – ha nem fontosabbak – a technikai paraméterek. Mai bejegyzésemben a számotokra ideális páraleszívó kiválasztásához olvashattok néhány hasznos tippet, tanácsot.

Elszívási teljesítmény

Az életviteledtől, otthonod paramétereitől függően gondold át milyen erősségű szagelszívásra van szükség a konyhában. Ha gyakran főzöl és a nappali terek egymásba nyitottak, akkor ajánlott a nagy teljesítményű elszívó mellett letenned a voksodat. Amíg egy elektromos főzőlaphoz elég a 300-450 m3/H teljesítmény, addig egy gáztűzhelynél ajánlott a 600-1200 m3/H elszívási teljesítményű modelleket választani.

Zajteljesítmény

Sokan azért mellőzik a páraelszívó használatát otthonukban, mert túl zajosnak vélik. Az elszívók nagy része több fokozaton működik. A legalacsonyabb fokozat körülbelül annyi zajt termel, mint egy hűtőgép, ezért a főzés fázisait követve érdemes a fokozatok között váltani.

Ventilátor opciók

A zaj nagysága nem csak a fokozatoktól, de attól is függ, hogy a ventilátor hol helyezkedik el. Erre 3 opció létezik: közvetlenül a gép testében, az elszívócsőben vagy a prémium kategóriás modellek esetében akár a külső homlokzaton. Az utóbbi esetben a zajteljesítmény minimálissá válik.

Felfüggesztési távolság

A páraelszívó távolsága a tűzhelytől a következő szabvány szerint a következőképpen alakul: a gáztűzhelynél biztonsági okokból 65 cm, az elektromos főzőlapnál 50 cm. Az innovációknak köszönhetően a páraelszívó már nem csak a főzőlap fölé, de a pultba süllyesztve is beépíthető. Az utóbbiak nagy előnye a felfüggesztett elszívókkal szemben, hogy úgynevezett perimetrikus rendszerrel működnek. A főzőlaptól való kis távolság miatt rendkívül hatékonyak és csendesek mert a szűrő rendszerük egy ajtó mögé rejtett.

Tisztíthatóság

A hatékony páraelszívás egyik alapfeltétele a könnyen tisztítható szűrő. Ma már egyre több modell rendelkezik könnyen kiszerelhető, mosogatógépben tisztítható szűrővel.

A fent említett technikai paraméterek figyelembevételével, otthonod stílusának szem előtt tartásával biztosan sikerül olyan modellt választanod, ami nem csak hatékonyan működik de kiválóan illeszkedik az enteriőrbe is.