18
okt

INNOVATÍV KONYHA – LÁTHATATLAN MEGOLDÁSOK

2017.09.11.

A beépített konyhák nagy népszerűsége egyre több innovatív megoldást hoz magával. A fogantyúk elrejtésével, mellőzésével együtt kezdetben a konyhabútoron jelent meg a push open ajtónyitó rendszer, ami most, néhány évvel később a háztartási gépeken is visszaköszön. A Miele háztartási gépei például egyetlen gombnyomásra nyílnak (visszacsukni egy laza kézmozdulattal tudjuk őket).

A konyha és a nappali terek egybeolvadásával megjelent az igény, hogy mindent ajtó mögé zárjunk, vagy a pultba süllyesztve takarjunk el a kíváncsi szemek elől, a még letisztultabb hatás eléréséért a mosogatómedencéket egyre gyakrabban építik pult alá.

A 2016-os Milánói Bútorvásáron még a pult alá épített mosogatónál is izgalmasabb megoldást mutattak be. Egy laza kézmozdulattal a pult szintjéig emelhető mosogatóval, melynek segítségével a medence használaton kívül teljesen eltüntethető, így a vendégek csak egy összefüggő munkapultot látnak. (Erről a nagyszerű megoldásról itt láthatsz egy bemutató videót: https://vimeo.com/163556669 )

A mosogató ideális helyét a munkafolyamatok sorrendje mellett, az ablak elhelyezkedése és mérete is befolyásolta – eddig. A kényelmes konyha kialakítását azonban nagyban megkönnyíti a pultba süllyeszthető csaptelepek megjelenése.

A konyhai kisgépek energiaellátásnak esztétikus módja lehet, a munkapultba vagy felső szekrénybe, esetleg toronyszekrénybe épített teleszkópos energiaoszlop, mely egy könnyed mozdulattal eltüntethető használaton kívül. Ugyanakkor ennél megoldásnál jó tudni, hogy a szekrény hasznos tárolófelülete kis mértékben csökken.

Az innovatív megoldásoknak köszönhetően a konyha egyre inkább a nappali terek részévé válik, ami nem csak esztétikus, ugyanakkor családbarát megoldás is, hiszen a főzés öröme közös örömmé tud válni a terek egybeolvadásával.