18
okt

PAUL LÁSZLÓ

2017.06.12.

Paul László a XX. századi formatervezés egyik meghatározó alakja, nevét mégis kevesen ismerik.  A magyar-amerikai építész, belsőépítész, designer 1900-ban, Debrecenben született egy bútorgyáros zsidó nagycsaládba.

Stuttgartban a Saatliche Akademie der Bildenden Künste bútortervezési szakának elvégzése után Bécsben kezdte meg a formatervezői, építészi karrierjét. Néhány év alatt hatalmas elismerést szerzett, többek között olyan művészekét, mint Salvador Dalí.

Származása miatt élete egyre nehezebbé vált, így 1936-ban az Egyesült Államokba menekült, ahol tudomására jutott, hogy Hitler Sasfészek nevű alpesi nyaralója az ő bútoraival volt berendezve. Ironikus…

A művész Dél-Kaliforniában, a Beverly Hillsben nyitott irodát, ahol számos olyan ismert megrendelőjét is fogadta, mint például Ronald Reagan, Cery Grant, A Vanderbilt család vagy éppen Debbie Reynolds.

Kiváló alkotásai drágák és fényűzők voltak. Mindig jól átgondolt, tökéletesen megtervezett és kivitelezett enteriőröket alkotott. 1948-ban George Nelson-nal és Charles Eames-sel közösen csatlakozott a Hermann Miller csapatához, ahol irodabútorokat terveztek. Paul László, 1952-ben kilépett a csoportból és folytatta szólókarrierjét.  Több olyan üzlet számára tervezett bútorokat, mint a Goldwaters, Saks Fifth Avenue. Ezenkívül ő tervezte például Howard Hughes több Las-Vegasi szállodájának kaszinóját, kiállítótermeit.

 

A Time magazin 1952. augusztus 18-ai cikkében a „milliárdosok építészének” nevezik.

Életművének egy részét a Santa Barbara-i School of Architecture at the University of California-nak ajándékozta, mi pedig ezzel a bejegyzéssel szeretnénk tisztelegni tehetsége, kitartása és elhivatottsága előtt.

 

Ha további izgalmas információra, újdonságokra vágysz látogass el folyamatosan felfrissülő bemutatótermünkbe, ahol a nyári nyitva tartásunk szerint várunk sok szeretettel.

 

Nyitva tartás:

Hétfő: 9-19

Kedd: 9-19

Szerda: 9-19

Csütörtök: 9-19

Péntek: 9-19

Szombat: előzetes időpontegyeztetés szerint