18
okt

STÍLUSKALAUZ: MID CENTURY

2017.08.10.

 

A Mid-Century Modern az 1933-1965-ig terjedő időszak építészetét, belsőépítészetét, design bútorait és grafikáit foglalja magában.

A II. világháború után gazdasági fellendülés következett a nyertes országokban – főképp az Egyesült Államokban. A felszabadult gyártókapacitásnak, a háború folyamán kikísérletezett új anyagoknak köszönhetően rengeteg lehetőségük adódott a tervezőknek ötleteik megvalósítására. Egyre több gyermek született, egyre több lakás épült, így nagyobb szükség volt a jó minőségű, olcsó kis méretű bútorokra.

A korszak otthonaira a lapostető, hatalmas méretű üvegfelület, egybe nyitott nappali terek, egyszerűség, átláthatóság és letisztultság, a természet felé nyitás volt jellemző. Ekkor alkotott Le Corbusier, Mies van der Rohe, Walter Gropius, Florence Knoll. Kiemelkedő példák: Philipp Johnson Glass House, Neutra VDL Studio and Residence, Farnsworth House, Stahl House.

Az újonnan kifejlesztett anyagok nagyobb szabadságot hoztak a tervezők számára, így a termékek merészebbé, vonzóbbá, jobban eladhatóvá váltak.

Az ötvenes évek formatervezésében az űrkorszak motívumai köszönnek vissza, a lámpák, az órák, a dekorációs tárgyak a bolygókat és a bolygórendszereket juttatják eszünkbe. A húszas évektől hódító Bauhaus és Nemzetközi Modernizmus letisztultságával szemben megjelentek a vidám, harsány színek, gömbölyded formák, melyek a dinamizmust és a fejlődést jelképezték. A designerek ekkortájt újra felfedezék a növényi motívumokat, melynek köszönhetően kialakult az organikus stílus.

Olaszországban a műanyagok, a játékosság a színek dominálnak, míg Skandináviában a fa, az üveg és a természetes anyagok felhasználása került előtérbe.

Ezt követően a hatvanas években ideológiai krízis következett, és a designerek egy része újra felfedezte a racionalizmust. A hatvanas évek második felében előtérbe került a társadalmi szerepvállalás. Ebben az időszakban alkotott Charles és Ray Eames, Gio Ponti Arne Jacobsen, Verner Pantos és Eero Saarinen is.

Az elmúlt évek steril minimalizmusa után a mid century életteli színei, formái, izgalmas textúrái új lendületet adtak napjaink lakberendezésének. Ismét bizonyos a mondás : „Nincs új a nap alatt „ és milyen jól is van ez így.

További inspirációért, ötletekért fordulj hozzánk bizalommal, nyári nyitva tartásunk szerint várunk sok szeretettel bemutatótermünkben.