26
jan

Miből legyen az étkezőasztal felülete?

Az étkezőasztal kiválasztásakor szinte megszámlálhatatlan szempontot kell figyelembe vennünk,. Ezekből mi most egyet vennénk nagyító alá, mégpedig azt, hogy miből is legyen az étkezőasztal lapja? Vannak valódi fa, furnér,  üveg és márvány felületű asztalok, de vajon mi alapján döntsünk?

Az első és legfontosabb, az asztal anyagát, színét és formavilágát a lakás egészének stílusvilágához igazítsuk. Ez persze nem a mindenben azonos anyaghasználatot, mint inkább a harmóniára való törekvést jelenti. A modern, minimál enteriőrben épp úgy jól mutat egy letisztult valódi fa asztal, mint egy kortárs fém, vagy üveg darab.

Alf Da Fré / Artesio

Amikor voksunkat egy valódi fa topos étkezőasztal mellett tesszük le, biztos hogy hosszútávon is a decens eleganciát hozzuk be a térbe.A valódi fa értékes, időtálló, elegáns – ugyan akkor vitathatatlan, hogy kényes is. A minőségi asztalok topja kemény európai-, vagy a még keményebb  trópusi fafajtákból készül, amit a  neves gyártók speciális felületkezelésekkel látnak el. Ezek ellenállóvá teszik a felületet, de azért ne felejtsük, mégis csak  valódi fáról beszélünk.

Tonin Casa / Big Elisio

A valódi fa pedig nem szereti ha a forró, netán nedves aljú tányérokat, poharakat közvetlenül rájuk tesszük, azt hosszan ott hagyjuk és nem szerencsés húzni-vonni rajta a tálaló edényeket, de még a porcelán tányérokat sem. Ezek ugyan is már nyomot hagyhatnak felszínükön, csúnya foltok, karikák, karmolások  formáiban. Ha valami kiömlik rá, de azt azonnal felitatjuk és a felületét szárazra töröljük, akkor viszont nem fog károsodni, még akkor sem ha ez többször is előfordul. Tisztán tartása is egyszerű, a rendszeres  portalanítás és bútorápolóval történő áttörlés hosszú távon garantálja makulátlan szépségét.

Cattelan Italia / Icon
Riflessi / Cubric

Amennyiben üveglapos asztal a vágyunk, meg fogunk lepődni milyen hatalmas választékkal találkozunk a modern design üvegasztalok közt. Szépek, letisztultak, nem egyszer extrém formájú fém, vagy fa lábakkal.

Cattelan Italia / Daytona

Az üveg asztallapos étkezőasztalok a lehető legideálisabb megoldások azokban a terekben, ahol viszonylag szűk hely áll rendelkezésre, hiszen átlátszóságuk miatt szinte észrevétlenek, főleg akkor, ha lábaik is üvegből készülnek. A mai modern üvegasztalok áttetsző, vagy savmaratott asztallapjai speciálisan edzett, rendkívül erős üvegből készülnek, nem kell aggódni egy-egy koccanás, vagy egy ráejtett kisebb pohár miatt. Felületükön semmilyen kárt nem okoz a ráömlő folyadék, a forró tányér, vagy edény. Ha valami szennyeződés rászárad, gond nélkül eltávolítható, nem karcosodik és nem is kopik meg pl. a dörzsi szivacs használatától. Semmilyen különleges bánásmódot nem igényel, egy üvegtisztító,  egy puha kendő és máris ragyog. Azonban amíg kis gyerekünk van, lehetnek hátulütői is… igen, azok a maszatos apró kezek, amik sok-sok pici ujjnyomot képesek a felületén hagyni kapaszkodáskor vagy játékkor. Viszont egy jó kis családi vízfestékezéshez megint csak tökéletes.

Tonin Casa Butterfly
Scab Design / Metropolis
Riflessi / Sanghai Small

Vannak étkezőasztalok, amik topjai gyönyörű, értékes márványból készülnek és ezek bizony a legelegánsabb étkezők legszebb részletei lehetnek. A márványlapos asztal egy másféle életérzés – és egy másféle gondoskodás.

Visionaire / Wiggins

A hiedelmekkel ellentétben azonban a márvány nem annyira kényes, mint azt elsőre gondolnánk. Tény, hogy porózus szerkezetű kő, ami eredendően nem szereti a étkezőben előforduló baleseteket. Ilyenek  pl. a ráömlő kávé, vagy a vörösbor amik ha beszívódnak a márványba, foltokat hagyhatnak rajta. Ha azonban ezeket azonnal felitatjuk, majd a felületet nedves ruhával megtisztítjuk és szárazra töröljük, nincs miért aggódnunk.

Alberta Salotti / Bogart

Fontos, hogy súrolószert ne használjunk a tisztításához, hiszen az összekarcolja a márvány felületét, és a fényét is károsítja. A márvány jó barátságot ápol a citromlével, így ha foltosodást látunk az asztal felületén, finoman kenjük át citromlé és szódabikarbóna keverékével,  majd a pasztát mossuk le tiszta vízzel és törüljük szárazra.

  • Domitalia / Euclide

    A márvány nem egy könnyű asztallap, így az asztal mozgatása sem egy emberes feladat. Viszont igény szerint, bármilyen méret és forma kialakítható belőle, így biztosan megtalálható az adott térbe leginkább megfelelő darab. Ráadásul nagyon  változatos színekben és rajzolatokkal létezik, ezért két egyformát sosem – talán csak hasonlót – találni köztük ami azért valljuk be kissé megnehezítheti a döntést… Viszont ha ez sikerül, akkor biztos, hogy egy évtizedeken, vagy akár generációkon átívelő, stílusától független, értékes és gyönyörű asztallal gazdagodhat otthonunk.

    Riflessi / Manhattan

    Cattelan Italia / Gordon
VG NewTrednd / Adam