05
nov

Erba enteriőr koncepció a Márvány csarnokban

Az Erba a legnagyobb tisztelettel adózik a művészetek iránt, ez ars poeticájának alapvető része is. A Szépművészeti Múzeum és az Erba közötti támogatási együttműködés azzal a céllal született, hogy megmutassa azt a szimbiózist ami a művészet és a kortárs dizájn között megvalósulhat, összekapcsolja a múltat a jelennel, hidat alkosson a fantasztikus művészeti és kulturális örökségünk és a mai életstílus között.

Maga az enteriőr koncepció azon alapul, hogy a több, mint 112 éves tér új hangsúlyt kapjon a kortárs bútorok által. Ezek a letisztult egyben karakteres formájú bútorok, részleteikben régebbi korok stílusjegyeit is gyakran magukon hordozzák.

Az Erba “lounge” az előcsarnokban három szekcióra oszlik, három különböző bútorkompozíciót bemutatva. A kialakított részek a funkcionalitásukon túl, azaz, hogy a fogadó része legyen a múzeumnak, komfortot és meghitt, barátságos hangulatot tükröznek, annak érdekében, hogy a látogatókat minél közelebb hozzák a művészetekhez, illetve azt befogadó terekhez. A múzeum ne egy rideg, megközelíthetetlen intézmény, hanem „vendéglátó” tér legyen számukra.

A három szekció színeiben: vörös, kék és zöld – a természeti elemeket hívja életre: a tüzet, a vizet és a földet. Ez a színválasztás a természethez kapcsolódóan támaszt kontrasztot a Márvány csarnok falainak és padlózatának színvilágával.

Formavilágát tekintve a vörös zónában nagyon erős formájú bútorok vannak jelen: a Sole-Luna kanapé hajlított felfelé ívelő háttámlájával, teljes vörös pompában, a trónszerű Red Baron fotellel igazi királyi megjelenést kölcsönöz. Ez egészítik ki a Virgola fotelek, szintén felfelé ívelő, asszimetrikus háttámlával és légies, krómozott lábazattal. A funkcionalitás és a színek játéka a kő (Invece), és kocka (Cubo) alakú puffok, melyek minden részben ismétlődnek.

A kék tér teljes mértékben funkcionális jellegű, az ülőhelyek biztosítása a lényeg, ez a múzeum számára tervezett padokkal és csepp alakú puffokkal valósul meg.

A zöld szekció nagyon klasszikus „chill-out” része az enteriőrnek, a Belladonna kanapé kitárulkozó karfáival több, mint 3 méteres grandiózus méretével csalogatja a megpihenni vágyókat. A Sole-Luna kanapé nagyon elegáns zöld színben ismétlődik ebben a részben, duplapárnás megoldással. A magasságával és áttört fémkarikás háttámlájával az Icona fotel uralja a teret. Nevéhez méltóan, ikonikus: légies, impozáns, egyszerre modern, egyszerre art deco.

Az anyagválasztásnál a színek harmóniáján túl a nagy kitettségnek való ellenállás és a tűzállóság volt az elsődleges szempont, így a kárpitok többek közt, a Romo által gyártott anyagokból készültek.  Mivel a Márvány csarnok az egyik legfontosabb rendezvényterme is a múzeumnak, a kiválasztott bútorok könnyen mozgathatók, akár egy nagy kompozíciót alkotva össze is kombinálhatók.