30
nov

Okos sütők nagy tudással…

A felhasználóbarát “okos készülékek” jó ideje hódítanak már a konyhában is, de úgy tűnik, a vezető nagykonyhagép gyártók szinte kifogyhatatlanok az innovatív ötletekből, amik valljuk be őszintén, elég ütősek például a beépíthetők sütők szegmensében.

A szenzoros technológia mára szinte természetessé vált, egy bizonyos kategória szinttől nincs sütő, ami ne rendelkezni minimum 25-30 féle programlehetőséggel, recepttárral, memóriával, ne mérné a hús súlyát, amihez azután  magától igazítja a sütő hőmérséktetét és a sütés időtartamát.

A csúcsot jelenleg a Wi-Fi kapcsolattal rendelkező modellek képviselik, melyek folyamatos kommunikációra is képesek. Ezeknél a  sütőknél telefonról távolról is indítható a sütés, értesítést kapunk annak végéről, mind ehhez pedig csak egy okostelefonra és az idevágó applikációra van szükség – és persze a megfelelő sütőre… De mi mindent tudnak a legújabb sütők, okos és hagyományosan működő variánsai?

GORENJE – HOME CHEF

A szlovén cég egyik zászlóshajója. A főzést több, mint 80 előre programozott recept teszi egyszerűvé. Minden paraméter –  idő, hőmérséklet és a sütési módok – automatikusan, előre programozottak, nekünk nincs más dolgunk, mint kiválasztani az alapanyag súlyát, az étel típusát és elindítani a sütést.

A manuális programozhatósága révén, számos sütési fázis beállítása lehetséges, így az egyes lépések között nincs szükség további beavatkozásra, mert a sütő innentől kezdve mindent önállóan végez. Ez a funkció különösen alkalmas olyan ételek sütéséhez, melyek a készítés során különböző hőmérsékletű fázisokat igényelnek.

Az extra nagyméretű, kemence alakú sütőkamrájában az ételek egyszerre, akár 5 szinten is süthetők. Speciális három vagy több üveglapból álló ajtaja, egyetlen finom érintésre  lágyan záródik, hővisszaverő réteggel szerelt, így a kisgyermekek és a konyhában sündörgő kedvencek számára is teljesen biztonságos.

A speciális lassú sütés funkciója alacsony hőmérsékleten, hosszú, minimum 6 órán át tartó sütést jelent. Az így készült nagy adag húsok porhanyósak maradnak, megőrzik szaftosságukat és aromájukat. Szintén a speciális funkcióink sorát gazdagítja a joghurt készítő funkció, ahol az automatikus hőmérséklet / időbeállítás optimális feltételeket teremt a házi joghurt elkészítéshez mindössze 3 óra alatt.

GORENJE – ORA ITO

Szuper nagyméretű, kemencére emlékeztető MoheMADE sütő a neves tervező, ORA ITO tolmácsolásában. A külnösen elegáns sütő fehér és fekete színekben létezik, markáns megjelenésű, szálcsiszolt alu foggantyúval.

A ventillátor elé beépített  katalitikus betétje nem engedi lerakódni a zsírgőzt, hanem könnyen eltávolítható, gáznemű anyaggá alakítja azt. ​Elektronikus programórája érintő működtetésű, melyen a sütés kezdete, időtartama, illetve időzítése egyetlen gyors mozdulattal programozható.

Puhán zárófó. DCS hűtési rendszerrel ellátott, sima felületű, tripla üveges sütőajtaja egyszerűen leemelhető, könnyen tisztítható.  A DynamiCooling+ rendszere a sütő kikapcsolása után a rendszer hőérzékelőinek vezérlésével 60˚C alá hűti le a sütő külső oldalát, ami különösen hasznos, az extrém magas hőfokon működő pirolitikus öntisztítással szerelt készülékeknél.  

GORENJE – STARCK

A prémium kategóriás beépíthető sütőt a világ egyik legnagyobb designer, Philippa Starck tervezte a most legdivatosabb betontrendhez igazítva. A letisztult design eleganciája mögött a legfejlettebb innovatív technológiák hosszú sora és egyedülálló energia hatékonyság rejlik.

71 literes űrtartalmával az egyik legnagyobb térfogatú sütő a piacon.  A legkényelmesebb használat érdekében három, egyenletesen sikló teleszkópos sütősínnel rendelkezik, így a sütési folyamatok biztonságossá, az áttekinthetőség optimálissá, a készülék tisztítása pedig egyszerűbbé válik.  A kiolvasztás, gyors előmelegítés és melegentartás, a többféle infragrill funkciók csupán néhány a több mint tucatnyiból, melyek élménnyé teszik használatát.

A sütő hátsó falán kialakított ventilációs nyílások valamint az egyedülálló, lekerekített sütőkamra forma révén a levegő egyenletesen áramlik a készülékben, így az étel minden oldalról tökéletesre sütve készül el.

MIELE – H 6167 B

A páratlanul laza szerkezetű tészták és az aranybarna ropogós kéreg titka, a klíma vezérlés, ami a MIELE egyik speciális funkciója a sütési eredmények tökéletesítéshez.

Hét részes LCD kijelzőjén minden beállítás egyszerűen megtekinthető, a választott nyelv, a jelző hangok, a fényerő, és sok más jelemző. Az idő beállítási funkcióval beállítható a sütés kezdetének és végének ideje és hossza, míg a pontos időtartam egyszerűen programozható. Elektronikus hőmérséklet-szabályozás révén a hőmérsékleti eltérések minimalizálódnak, hiszen a rendszer folyamatosan ellenőrzi és szintentartja a sütőtér beállított hőmérsékletét.

MIELE – H 6461 B

A sütő az elektromos főzőlapokhoz hasonlóan takarékoskodik a hővel és az energiával, mivel korábban kikapcsol, és az ételt a maradékhő felhasználásával készíti el.

Ergonomikus teljesen kihúzható FlexiClip sínrendszere teljes biztonságot nyújt, az ételek anélkül locsolhatók, forgathatók a sütőben,  hogy ahhoz be kellene nyúlni a forró sütőtérbe. A kedvenc ételek beállításait a sütő elmenti a későbbi használathoz, így a kedvenc ételek elkészítéséhez csak az üzemmódot, hőmérsékletet és időtartamot kell megadni, és így az étel mindig ugyan olyan ízletesen készül el.

A gyárilag beállított automatikus programoknak köszönhetően több mint 100 félw étel készíthető el biztos sikerrel, legyen szó kenyérről, húsról, vagy épp szárított, aszalt gyümölcsről, zöldségről.

SMEG – DOLCE STIL NOVO

Az utóbbi évek egyik nagy design ágyúja, amely a világ legrangosabb design díjaiból hármat is bezsebelt: a Good Design® by the Chicago Athenaeum ( Museum of Architecture and Design) az iF Design Award és a Red Dot Design Award díjait.

Színes érintő képernyő, több, mint 50 automatikus program, testre szabható receptek, késleltetett indítás, és gyors előmelegítés jellemzi. Nagy térfogatú sütőkemencéje egyszerre 5 tepsi befogadására alkalmas. Az ajtó nyitására a fűtőelem és a légkeverés automatikus kikapcsol, ezzel is biztonságossá és gazdasáágossá téve működését.