27
márc

Mit válasszunk? Valódi márványt, vagy márvány hatást?

A decens megjelenésű márvány az exkluzív atmoszféra időtlen szépségét megteremtve, elegáns környezetet varázsol az otthon falai közzé. Napjainkban ismét fénykorát éli, csak úgy, mint az innovatív kőporcelánból újragondolt változataik, melyek hasonlóan a több száz éves elődökhöz rendkívül időtálló és látványos burkolatok.

Régen szinte elválaszthatatlan volt a klasszikus stílustól, mára azonban egyrészt a stílusjegyek keveredésének, másrészt a burkolatok lerakási módjának, méreteinek, valamint változatos rajzolatainak köszönhetően, legalább ennyire részeseivé váltak a modern enteriőrdesignnak is. 

Fotó: East Coast Granite & Design
Fotó: East Coast Granite & Design

De hogyan döntsünk, melyiket válasszuk, hiszen az esztétika tekintetében ma már szinte lehetetlen különbséget tenni a valódi, és a márványhatású burkolatok közt.

A valódi márvány tulajdonságaival kapcsolatban a decens szépség mellett a köztudatban leginkább felületének porózusság és a kényesség fogalma él. Való igaz, a márvány szerkezeti adottságából és fizikai tulajdonságaiból kifolyólag sosem lesz olyan “makulátlanul sérthetetlen” mint egy kőporcelán, de mára számos kényes tulajdonságát a háta mögött hagyta, a modern, innovatív felületkezelési technológiáknak köszönhetően.

Mindezek a technológiák azonban önmagukban keveset érnének a jó minőségű alapanyag nélkül. Ezért az első és legfontosabb szabály ha valódi márvány mellett döntünk, csakis a legjobb minőséget válasszuk, a legjobb felületkezeléssel. Ezek a márványok ugyan is sokkal ellenállóbbak, nem kopnak, nem karcolódnak és nem foltosodnak még nagyobb igénybevétel esetén sem.

Ha nem így járunk el, sok bosszúságot szabadítunk a nyakunkba. A kezeletlen márványra (burkolat, konyhai, vagy fürdőszobai pult, stb…) rácsöppenő, ráfolyó víz a tág pórusokon keresztül beszivárog a márványba belső rétegeibe és a nyoma mindaddig meglátszik míg az ki nem szárad teljesen. Ha pedig ez nem tiszta víz, hanem valamilyen színes folyadék, tea, kávé, bor, tisztító-, vagy kozmetikai szer, az pórusok közt maradandó elszíneződést okoz.

A megfelelően kezelt, minőségi márvánnyal azonban csekély tennivalónk lesz. Tisztításának legideálisabb módja, a rendszeres szárazon való letörlés, ami mellett azonban szükség van nedves takarításra is. Ehhez speciális, a márványokhoz kifejlesztett tisztítószert kell vásárolni, hiszen a valódi kő felületek sosem lesznek azonosak a meterséges burkolatok felületeivel. A valódi márvánnyal körültekintő gondossággal és kíméletesen kell bánni, hogy sokáig megőrizhesse eredeti szépségét.

Amennyiben valódi márávny burkolatot választunk az enteriőrbe és az egységes design miatt ezt szeretnénk a teraszon is folytatni, akkor viszont bajban vagyunk. Még a legjobb minőségi és legpofibb felületkezelésű márvány sem tolerálja napjaink kedvezőtlen időjárási körülményeit.

Ugyan is, a márvány kellően ellenálló ahhoz, hogy száraz körülmények között időt álló legyen és itt a hansúly a bizony a száraz körülményeken van! A márvány ugyan is rendkívül rosszul, mondhatni hosszabb távon egyáltalán nem viseli a savas esőt, ettől ugyanis szerkezete végképp fellazul, mállani, porlani kezd.

Vagyis tisztában kell lenni vele, a napjainkban jelenlévő rendszeres légszennyezés és a savas esők tönkreteszik a márvány fényét, felületét, majd szerkezetét, ez pedig nem megfontolandóvá, hanem elkerülendővé teszi kültéri alkalmazásukat.

A valódi márványok rendkívül sokféle színben és rajzolatban léteznek, a fehértől indulóan a szürke, sárga, vörös, kék, zöld  és fekete árnyalatáig, sűrűn, vagy alig erezett, foltos, felhős, gomolyos rajzolatokig.

Legkedveltebbek és legnemesebbek a hófehér és napjaink trendje szerint szinte már erezet nélküli kövek, legritkábbak pedig a sárga és a mélyvörös színűek.

Fotó: Componendo, Marmo Rosso Levanto
Fotó: Componendo, Marmo Rosso Levanto

Fiandre - gresporcelán burkolat
Fiandre – gresporcelán burkolat

A márvány sokféle színét a hozzá keveredett idegen anyagok és a különféle zárványok okozzák. Mivel természetes anyagról van szó, a szükséges mennyiséget egyszerre érdemes megvenni, hiszen egy következő szállítmány ugyanabból a márványból, látványosan eltérő árnyalatban is érkezhet.

Trend Group / Marble Trend Collection -különböző színű, valódi márványmozaikból készített burkolatdesign
Trend Group / Marble Trend Collection -különböző színű, valódi márványmozaikból készített burkolatdesign

A digitális technológiának köszönhetően, az innovatív kőporcelán lapok a lehető legtökéletesebben képessek leképezni a valódi márvány látványát, a mesterkéltség leghalványabb jele nélkül. A legjobb minőségű márványhatású porcelánburkolatok rajzolatának designja úgy van megtervezve, hogy akár egy összefüggő, 20 négyzetméteres felületen sem találni két azonos mintázatot közöttük.

Fiandre
Fiandre
Fiandre
Fiandre
Marca Corona
Marca Corona

A változatos méretű márványhatású gresporcelánok könnyedén igazodnak a különböző méretű lakóhelyiségekhez, köztük számos esetben különleges formátummal, mozaik variánssal, vagy több dimenziós megjelenéssel is találkozni.

Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Atlas Concorde

Mi több, vannak köztük extrém módon újragondolt változatok is, melyek a legextravagánsabbakat is elkápráztatják.

Sicis - New Electric Marble Collection
Sicis – New Electric Marble Collection
Sicis - New Electric Marble Collection
Sicis – New Electric Marble Collection

A valódi márványokra megszólalásig emlékezetető látványuk mellett azonban rendelkeznek a gresporcelánok összes kedvező tulajdonságával is, melyek rendkívül széles körben kiterjesztik alkalmazhatóságukat. Többféle vastagságban készülnek, így nem egy típusuk önhordó, aminek köszönhetően aláépítés nélkül is alkalmassá válnak pl. különféle polcok, munkapultok, asztallapok, de akár bútorok, vagy mosdók kialakítására is.

Fiandre
Fiandre
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Fiandre
Fiandre
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Fiandre
Fiandre

A teljes keresztmetszetében színezett, minden tekintetben időjárásálló gres porcelán lapokkal nem jelent problámát a design folytása kültéren sem, mindegy hogy teraszburkolatról, kültéri asztalról vagy akár extrém medence burkolatról beszélünk. Mitöbb, a vékonyságukból adódó kis súlyuknak köszönhetően tökéletesen alkalmazhatók homlokzahburkolatként is, akár ragasztott, akát átszellőztetett formában.

Sicis - New Electric Marble Collection
Sicis – New Electric Marble Collection
Atlas Concorde
Atlas Concorde
Fiandre
Fiandre